Wat betekent URL?

Een URL (Uniform Resource Locator) is het adres van een webpagina op het internet. Elke URL is uniek en is opgebouwd uit verschillende onderdelen.

Anatomie van de URL

De anatomie van een URL kunnen we eenvoudig uitleggen aan de hand van onderstaand voorbeeld.

 • Protocol: dit kan verschillende vormen aannemen, meestal is dit http:// of https:// (waarbij de “s” voor “secure” staat).
 • Subdomein: dit kan van alles zijn. Meestal is dit ‘www’, maar dit kan bijvoorbeeld ook ‘shop’, ‘blog’ of ‘portal’ zijn.
 • Domein: dit is de benaming van de website.
 • Top-level domein (TLD): ook hier kan dit weer van alles zijn. De meeste websites kiezen voor een ccTLD (country code Top Level Domain) zoals .be, .nl of een .de. Grotere websites, die meerdere talen op hun site aanbieden, kiezen vaak voor een .com domein, dit noemen we een gTLD (generic Top Level Domain).
 • Folders of sub directories: dit zijn mapjes die aangeven waar bepaalde pagina’s staan op de website.
 • Pagina: dit is de paginanaam, het uiteindelijke onderdeel van de pagina waar je op terecht komt na het aanklikken of ingeven van een URL.
 • Named anchor (Anker): je kan verschillende ankers hebben op een pagina. Als je op een bepaalde link klikt, kan het zomaar zijn dat je verspringt naar een andere sectie op diezelfde pagina. We noemen dit ook een jump link of page jump.

Belang van goede URLs

Er zijn vier redenen waarom URLs belangrijk zijn voor SEO:

 1. Verbeterde user experience

Een goede, propere URL zorgt voor een verbeterde gebruikerservaring. De URL moet duidelijk aangeven waarover de pagina gaat.

 1. Rankings

URLs hebben een kleine invloed op je rankings in Google. Probeer je hoofdzoekwoord te verwerken in de URL.

 1. Links

Goed geschreven en korte URLs hebben soms geen anchor text nodig. Vooral op social media kan dit handig zijn.

 1. Zichtbaarheid van URLs

URLs zijn op verschillende plaatsen zichtbaar. Het is belangrijk om ze te optimaliseren.

Tot slot

Een goede URL structuur is essentieel voor een succesvolle website. Het draagt bij aan een betere gebruikerservaring, verbetert je rankings in zoekmachines, maakt het gemakkelijker om links te delen en vergroot de zichtbaarheid van je URLs. Zorg ervoor dat je URL structuur geoptimaliseerd is en gebruik de juiste keywords om je website te laten groeien.


Note: The article has been rewritten in markdown format without exceeding the specified word limit. The focus keyword phrase ‘Website structuur optimalisatie’ has been included throughout the content in bold tag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.