Als bedrijf wil je een website die resultaten oplevert, want de enige dure website is degene die niet werkt. Maar wat kost het eigenlijk om een website te laten maken en waar moet je beginnen? Met meer dan twee miljard websites online variëren de kosten voor het ontwikkelen van een website sterk. We zeggen vaak dat het net zoveel kost als een auto, omdat de opties en mogelijkheden eindeloos zijn. Je kunt het zo betaalbaar of duur maken als je zelf wilt. In dit artikel zetten we een aantal opties en mogelijkheden uiteen. De eerste stap is om te weten wat er allemaal komt kijken bij het maken van een website.

Welke kostenposten zijn er?

Het is belangrijk om als eerste stap in kaart te brengen welke kosten en opties een website met zich meebrengt. Hoewel de investering voor een website kan variëren, zijn er een aantal elementen die vrijwel altijd terugkomen.

 1. Domeinnaam en hosting: Elke website heeft een adres en bouwgrond nodig, oftewel een domeinnaam en hosting. Je kunt deze los aanschaffen en zelf beheren of ‘gemanaged’ regelen via een hostingpartner zoals WP Provider.

 2. Het type website: Elke website is uniek. De prijs hangt af van het doel dat je wilt bereiken. Een kleine blogwebsite zal over het algemeen goedkoper zijn dan bijvoorbeeld een webshop.

 3. De basis: Elke website moet worden ontwikkeld met code. Dit kan vanaf nul met een aantal programmeertalen, of je kunt beginnen met een basis zoals een Content Management Systeem (CMS), zoals WordPress. De kosten hiervan kunnen sterk variëren. Over het algemeen is het bouwen vanaf nul duurder dan het gebruik van een CMS. Sommige bedrijven kiezen er zelfs voor om een eigen CMS te laten ontwikkelen, wat nog duurder is.

 4. Componenten: Vaak is er meer nodig dan alleen een basiswebsite. Je hebt mogelijk meerdere plug-ins, applicaties of andere diensten nodig om de website optimaal te kunnen gebruiken voor marketingdoeleinden. Veel van deze toevoegingen vereisen aparte investeringen omdat de ontwikkelaars van deze componenten ook betaald moeten worden.

 5. Design/Development: Het bouwen van een website gaat verder dan alleen het aanschaffen van de juiste onderdelen en plug-ins. Het is een complex proces waarbij je samen met webontwikkelaars in elke fase afspraken moet maken om uiteindelijk tot een volledige website te komen. Je kunt een basis-template kopen en deze aanpassen, of je kunt een volledig op maat gemaakt webdesign laten maken met een designer.

 6. Onderhoud: In veel gevallen moet een gebouwde website ook onderhouden worden. Dit is nodig voor beveiligingsdoeleinden, maar ook omdat je de website graag wilt updaten en uitbreiden. Dit is vooral belangrijk als je met online marketing aan de slag gaat.

Optie 1: Zelf een website bouwen

De goedkoopste optie is om zelf een website te bouwen. Zelfs zonder programmeerkennis is het mogelijk om dit te doen. Je kunt een werkende website opzetten zonder ingewikkelde codes te gebruiken. Als je bereid bent om te leren, is WordPress een goed startpunt. Hiermee kun je een website vanaf de basis opzetten door gebruik te maken van thema’s, plug-ins en interactieve blokstructuren.

Je betaalt alleen maandelijkse kosten voor hosting, een domeinnaam en (eventueel) een gekocht thema en plug-ins. Een goed hostingpakket kost gemiddeld €15-25 per maand, een .nl domeinnaam kost ongeveer €15 per jaar en een gekocht thema kost eenmalig ongeveer €100.

Deze optie heeft echter ook zijn nadelen. Het kost namelijk veel tijd om een professionele en gebruiksvriendelijke website neer te zetten. Bovendien maken veel thema’s gebruik van onnodig veel code, waardoor je website traag kan worden. Als dit je niet uitmaakt, is deze optie zeker het overwegen waard. Op jaarbasis ben je ongeveer €200 kwijt, plus de tijd die je besteedt aan het finetunen van je website.

Optie 2: Huur een freelancer in

Als je geen tijd (of geduld) hebt om zelf aan de slag te gaan, kun je altijd een freelancer inhuren. Er zijn genoeg webdesigners die voor een kleine investering een mooie website kunnen opleveren. Bij veel zelfstandige webdesigners kun je een website laten bouwen voor tussen de €700 en €1400. De kosten variëren afhankelijk van het uurtarief, de duur van het project en de mate van maatwerk.

Het inrichten van een standaard WordPress-template duurt ongeveer 15 tot 30 uur. Wil je een uniek design dat nog niet bestaat? Dan kunnen er extra kosten bij komen kijken. Als je kiest voor kwaliteit, kun je verwachten dat een gebruiksvriendelijke website minimaal €2000 tot €3000 kost bij een freelancer. Hoe complexer de website, hoe hoger de kosten.

Het gevaar van het inhuren van een freelancer is dat deze mogelijk niet allround genoeg is om een website te bouwen die zichzelf terugverdient. Een goede website is bedacht door digitale (marketing) consultants, ontworpen door visual- en user interface designers en gebouwd door front- en backend developers. Vaak is er ook nog een online marketeer nodig om te helpen bij het inrichten van marketingtools.

Optie 3: Website laten bouwen door een bureau

Het inhuren van een professioneel webdesignbureau is heel anders dan zelf een website bouwen. Je communiceert met verschillende experts die verantwoordelijk zijn voor het inrichten van je website, het ontwerp, de branding, het coderen en de online vindbaarheid (SEO). Dit proces is complexer en vereist meer werkuren.

Als je een professioneel bureau inschakelt, kun je rekenen op een goede website en een duidelijk proces dat is ontworpen om de investering terug te verdienen. Maar weet wel dat de prijs dan ook hoger is dan die van een freelancer. Reken op kosten tussen de €5000 en €15.000 voor een professionele website, maar verwacht dan ook een perfecte integratie van marketing, design, webontwikkeling en SEO.

Als de website nog complexer is, bijvoorbeeld een webshop of een nieuwssite met veel inhoud, is het niet vreemd om offertes te ontvangen van €15.000 of meer. Bij dit soort websites wordt het geld volledig online verdiend, dus het is niet vreemd dat je hierin moet investeren. Bedenk ook dat de website jarenlang winst zal genereren en dus goed moet presteren. Het is dus logisch dat je kiest voor een goed ontwikkelproces om een toekomstbestendige website te laten maken.

Hoeveel kost een goede website?

Het laten maken van een goede website is een investering. Maar een dure website betekent niet automatisch dat de omzet zal stijgen of dat bezoekers langer op de website zullen blijven. Er zijn namelijk genoeg webontwikkelaars die prachtige websites maken maar geen rekening houden met conversie, doelgroepen en/of online vindbaarheid.

Een mooie website met een mooi design is niet hetzelfde als een goed presterende website. Een sterke website is een website die doet wat hij moet doen: informeren, overtuigen en uiteindelijk converteren. Een websitebezoeker moet altijd weten wat jij te bieden hebt en welke stappen er moeten worden genomen om te krijgen wat hij of zij wil. Het draait niet om jou als persoon/bedrijf, maar om de bezoeker en een passend design.

Kosten van het laten maken van een website

Welke keuze je ook maakt, zorg ervoor dat je de investering waarborgt. Houd rekening met het volgende voordat je begint:

 • Maak duidelijke keuzes over de structuur en inrichting van de website. Dit is belangrijk voor de vindbaarheid, maar ook om bezoekers naar een conversiepunt te leiden.
 • Maak designkeuzes die het merk goed presenteren online en aanspreken bij je doelgroep. Het liefst iets unieks dat opvalt te midden van de vele website-templates.
 • Bepaal welke technieken er worden gebruikt en kijk of je alvast een idee kunt krijgen van hoe de achterkant van de website werkt. Dit voorkomt verrassingen achteraf.
 • Zorg voor een duidelijk en logisch proces. Je zult namelijk een tijdje samenwerken met de webbouwer en onduidelijke communicatie leidt tot ontevredenheid.
 • Zorg ervoor dat je weet wat je kunt verwachten na de lancering van de website, met betrekking tot ondersteuning.

Een goed werkende website zorgt voor een optimale gebruikerservaring, wat leidt tot meer leads en omzet. Het (laten) bouwen van een website is een slimme investering, mits je het goed doordacht aanpakt. Wil je meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.