Dutch Design Week is altijd een hoogtepunt voor liefhebbers van design en creativiteit. Tijdens de editie van 2023 presenteerde de Design Academy Eindhoven haar nieuwste lichting afgestudeerden. Deze jaarlijkse show staat bekend om haar inspirerende conceptuele ontwerpprojecten en trekt bezoekers van over de hele wereld. De Graduation Show vormt dan ook een must-visit onderdeel van het stadsbrede festival.

In het Heuvel winkelcentrum in het hart van Eindhoven werden meer dan 220 projecten tentoongesteld. Deze projecten werden vergezeld van een digitaal en fysiek publieksprogramma. “Door de Graduation Show 2023 op deze centrale en actieve locatie te presenteren, worden bezoekers uitgenodigd om na te denken over hoe design de manier beïnvloedt waarop we leven, werken, reizen en spelen in onze steden. En hoe dit onvermijdelijk zal veranderen naarmate we worden geconfronteerd met de sociale, technologische en milieukundige uitdagingen van morgen,” aldus de school.

Uit alle projecten hebben we een selectie gemaakt van de afgestudeerden om in de gaten te houden:

Jiheon Chae

Jiheon Chae’s project “When It Comes Out” is ontworpen om de grenzen tussen de digitale en fysieke wereld te vervagen in de vorm van een set tafelgerei. Het project heeft een digitale esthetiek, maar past deze toe op objecten die volledig in de echte wereld bestaan. “Jiheon Chae stelt voor om digitale technologie niet langer te zien als een tool of medium, maar als een stijl,” aldus DAE. “Om dit idee te testen, vroeg ze zich af hoe objecten die te maken hebben met eetgedrag – in zekere zin het verst verwijderd van het digitale domein – eruit zouden zien als ze een digitale stijl zouden hebben.”

Tycho Willemse

Metaal is momenteel erg populair in meubelontwerp, maar volgens Tycho Willemse wordt het materiaal nog steeds ondergewaardeerd. Daarom wilde de ontwerper de eindeloze mogelijkheden van metaal laten zien met zijn project “Dent By Dent”. Hij creëerde meubelstukken die de grenzen van metaal opzoeken, terwijl de hoeveelheid materiaal die nodig is om een alledaags object te maken, zoals een kruk, werd verminderd. “Metaal kan elke vorm aannemen die je maar wilt,” aldus Willemse. “Ik zie het als een rigide plastic dat de tand des tijds zal doorstaan en gemakkelijk kan worden gerecycled wanneer het aan het einde van zijn levensduur is gekomen.”

Dario Erkelens

Voor Dario Erkelens vormen achtergelaten objecten de basis van zijn afstudeerproject. Als nieuwkomer in Nederland, afkomstig uit Zwitserland, was de ontwerper verbaasd over de hoeveelheid afgedankte objecten die hij op straat vond. Hij begon deze zogenaamde “achtergelaten schatten” te verzamelen en bouwde ze om tot nieuwe sculpturale meubelstukken voor een restaurant en bar. “Voor jou is het afval, voor mij is het een schat,” voegt Erkelens toe.

Eline van Dijkman

Afvalmateriaal was een sterk thema bij deze lichting afgestudeerden. Voor Eline van Dijkman lag de focus op rubber. Met behulp van dikke plakken rubberen plaatmateriaal heeft Van Dijkman een circulaire tuinmeubelset ontworpen. Hoewel het industriële esthetiek heeft, is de collectie strak en gepolijst met scherpe lijnen. “Door samen te werken met DRI Rubber, een bedrijf dat rubber wereldwijd verwerkt en mechanisch recyclet, heeft Van Dijkman de circulaire economie van rubber verkend als een kans om nieuwe en innovatieve producten te creëren die passen in de wereld van design,” voegt DAE toe.

Eric Treillard

Een jeugd spent playing streetball in de buitenwijken van Parijs vormde de inspiratie voor Eric Treillard’s project “The City is a Playground”. Het doel van het project is om mensen die geen toegang hebben tot formele sportvelden een plek te bieden om te spelen – waar ze ook zijn. De esthetiek van het multifunctionele mobiele object is geïnspireerd op de straten van Parijs, terwijl Treillard conceptueel geput heeft uit de geschriften van Henri Lefebvre en de noodzaak om bestaande ruimtes op te eisen om nieuwe ruimtes te creëren.

Lucien Nicou

We worden niet vaak aangemoedigd om te spelen met ons meubilair en onze verlichting. Maar in het geval van Lucien Nicou’s LLL_01 lampensysteem is experimenteren juist de bedoeling. Het LL_01 (Light Lenses Lab) stuk vormt het licht door middel van verschillende lenzen. Gebruikers kunnen de projectiebundel veranderen om een zachte, diffuse gloed of een sterke spotlight te creëren. “De set toont een liefde voor precisie en schone industriële esthetiek,” zegt de ontwerper. “Het is ontworpen voor mensen die gepassioneerd zijn over licht, technische componenten en nieuwsgierig zijn naar hoe objecten werken.”

Mil Gevers

Dit opblaasbare huis ontworpen door Mil Gevers heeft zeven ingangen. Kleuren worden gebruikt om verschillende identiteiten te vertegenwoordigen en zijn bedoeld om verschillende personages naar het centrum van de structuur te trekken. Voor Gevers symboliseert dit de manier waarop we als collectief bestaan, in plaats van als individu. “Wanneer we samen springen, bewegen we speels door de zwaartekracht, waardoor een collectieve ervaring ontstaat,” zegt de ontwerper. “Het biedt een ruimte die de druk van uitleg wegneemt en de actie van samen stuiteren laat overheersen.”

Willem Zwiers

Deze objecten lijken misschien gemaakt te zijn van steen, maar ze zijn eigenlijk geconstrueerd van oude boeken. Ontwerper Willem Zwiers ontwikkelde een methode waarbij hij tweedehands boeken in stukken sneed, de secties aan elkaar bevestigde en het materiaal verhardde met behulp van water en houtlijm. “De resulterende vloeiende lijnen en de verscheidenheid aan kleuren door de combinatie van nieuw en verouderd papier creëren een textuur die lijkt op marmer,” zei de ontwerper. Zwiers presenteerde ook een tweede project genaamd “Willem’s Keramiek Atelier”, waarbij speelse manieren om met klei te werken werden aangemoedigd.

Niels Nijman

Niels Nijman maakte gebruik van een AI-beeldgenerator om de begrippen authenticiteit en begeerlijkheid in de modewereld te onderzoeken. Met behulp van zoekwoorden als “Louis Vuitton”, “Lacoste” en “schoenentas” – geselecteerd vanwege hun associatie met Parijse jeugdmode – genereerde de ontwerper AI-beelden die vervolgens werden omgezet in 3D-modellen en afgedrukt met een gladde verfafwerking. De eindproducten werden gepresenteerd in een showroom – alsof ze zelf luxe items waren. “De substitutie vervaagt de betekenis van wat authentiek is en wat niet,” zegt de ontwerper. “Deze materiële illusies onderzoeken de begrippen waarde en begeerlijkheid die verweven zijn in de modewereld.”

Ralf Gloudemans

Ralf Gloudemans onderzoekt net als andere ontwerpers de dunne scheidslijn tussen onze digitale en fysieke realiteit. Met zijn project “Transcending: Mesh to Matter” maakt hij gebruik van virtual reality, waarbij 3D-meshmodellen met de hand worden gebeeldhouwd en afgewerkt om een deels handgemaakte, deels machinaal gemaakte esthetiek te creëren. “Het is een eerbetoon aan het belang van met de hand gemaakte items van culturele uitwisseling, terwijl het een glimp biedt van wat mogelijk is wanneer de fysieke en digitale werelden samenkomen,” voegt Gloudemans toe.

Dutch Design Week vond plaats van 21 tot 29 oktober 2023.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.