Social media marketing is tegenwoordig populair bij allerlei soorten bedrijven. Meer dan 96% van de kleine bedrijven en 97% van de Fortune 500-bedrijven gebruiken social media kanalen als onderdeel van hun marketingstrategieën. In dit artikel geven we een overzicht van de voordelen en enkele relevante nadelen voor kleine e-commerce bedrijven. We bespreken ook hoe je een succesvolle social media marketingstrategie kunt ontwikkelen in zes stappen.

Stap 1: Stel je budget en doelen vast

Het ontwikkelen van een social media marketingplan begint met het bekijken van je digitale marketingbudget. Bepaal hoeveel tijd en geld je kunt besteden aan social media marketing en welke doelen je wilt bereiken. Het kan zijn dat er kosten verbonden zijn aan het promoten van sociale berichten, het inhuren van een bureau of freelancer, of het intern beheren van je social media campagnes. Stel social media doelen vast die je bredere bedrijfsdoelstellingen ondersteunen en die haalbaar zijn binnen je budget.

Bijvoorbeeld, als een van je bedrijfsdoelen is om in het komende jaar 10% meer leads te genereren, kun je een social media doel stellen om het verkeer naar landingspagina’s met 25% te verhogen in dezelfde periode (met de wetenschap dat niet iedereen die je website bezoekt een formulier zal invullen om een lead te worden). Als je budget groter is, kun je je social media doel verhogen naar 35% om de toename in marketingmiddelen voor de campagne weer te geven. Als je geen resultaten ziet van organische content, kun je investeren in betaalde LinkedIn berichten, Facebook advertenties of influencer marketingstrategieën om je doel te bereiken.

Stap 2: Identificeer je doelgroep

Voer onderzoek uit naar je doelgroep om de demografische gegevens van actieve gebruikers op elk van de meest populaire social media platforms te bepalen. Identificeer vervolgens de doelgroep voor je social media inspanningen. Het kennen van je doelgroep en welke platformen ze actief zijn zal je helpen bepalen op welke platformen je bedrijf aanwezig moet zijn. Bijvoorbeeld, als je doelgroep bestaat uit mannen tussen de 45 en 65 jaar, kun je je social media marketingstrategie richten op Facebook, YouTube en Instagram, omdat deze kanalen het meest populair zijn bij deze doelgroepen.

Stap 3: Onderzoek je concurrenten

In sommige gevallen kun je het onderzoek naar je doelgroep versnellen door een concurrentieanalyse uit te voeren. Stel dat je doelgroep bestaat uit milieubewuste, thuisblijvende ouders tussen de 25 en 45 jaar oud met wat besteedbaar inkomen. Je kunt succesvolle concurrenten in de branche identificeren door te zoeken naar vergelijkbare merken online, je klanten te bevragen of social media vermeldingen en volgersaantallen te evalueren. Kijk vervolgens op welke social media platforms je concurrenten actief zijn en of ze likes en reacties ontvangen op die platforms. Als je een trend ziet bij meerdere concurrenten op een specifiek platform, kun je concluderen dat je doelgroepen bijzonder actief zijn op dat platform.

Een concurrentieanalyse kan je ook helpen succesvolle contenttypes, merkkenmerken en publicatiefrequenties te identificeren. Hoewel je een ander bedrijf niet precies wilt kopiëren, kan concurrentieonderzoek je helpen tactieken te identificeren die werken voor bedrijven zoals die van jou. Wanneer het tijd is om content te creëren, kan jij en je creatieve team assets maken die uniek aanvoelen voor je bedrijf, maar wel inspiratie putten uit positieve dingen die je bij concurrenten ziet.

Stap 4: Kies social media platforms

Om platformen voor je social media marketingstrategie te selecteren, begin je met de doelgroep en sluit je platformen uit die niet geschikt zijn voor de doelgroepen die je hebt geïdentificeerd. Denk vervolgens na over functies, weergaven en hoe specifieke contenttypes presteren op individuele social media netwerken. Bijvoorbeeld, als je van plan bent om producten te verkopen, overweeg dan een platform met in-app winkelfuncties, zoals Facebook of Instagram. Als je van plan bent om links naar blogposts of artikelen te plaatsen, overweeg dan een platform zoals Twitter of LinkedIn dat uitgelichte afbeeldingen kan halen uit externe links. Je social media marketingstrategie kan ook een combinatie van verschillende tactieken op elk individueel social media platform omvatten.

Stap 5: Definieer je social media merk

Hoewel je social media content je belangrijkste merkidentiteit weerspiegelt, kun je besluiten om lichte variaties in visuals, toon en stem te hebben, afhankelijk van het social media kanaal. Bijvoorbeeld, je kunt een licht ironische toon toestaan op Twitter, maar je LinkedIn content zakelijk houden, gezien het feit dat het platform voornamelijk bedoeld is voor zakelijk netwerken.

Nadat je een social media merk hebt vastgesteld, maak je merkrichtlijnen en let je vooral op eventuele platformspecifieke variaties. Deze zullen je helpen om je social content er consistent uit te laten zien.

Stap 6: Ontwikkel een contentstrategie

Gebruik je doelen, onderzoek naar je doelgroep en concurrentieanalyse om de belangrijkste onderwerpen, posttypes en publicatiefrequenties te identificeren, evenals het tijdstip van de dag om op elk social media platform te posten. Om boeiende content te creëren en je publiek betrokken te houden, weersta de verleiding om te veel nadruk te leggen op promotie. Een veelvoorkomende regel voor een effectieve social media marketingstrategie is dat 80% van je content moet vermaken of informeren, en 20% direct je bedrijf moet promoten.

Bijvoorbeeld, stel je voor dat je belangrijkste doel is om de verkoop van herbruikbare waterflessen te stimuleren. Je doelgroep is gezondheids- en milieubewust, en je concurrenten zien veel betrokkenheid bij wellness berichten en videomateriaal. Je contentstrategie kan content bevatten over de negatieve milieueffecten van plastic waterflessen, de gezondheidsrisico’s van wegwerpplastic en positieve wellness tips. Deze content kan de vorm aannemen van korte video’s, uittreksels uit lange artikelen op je blog en branded infographics.

Social Media Marketing Metrics

Marketingteams gebruiken social media metrics om campagneresultaten te evalueren en succesvolle tactieken te identificeren, zodat ze de strategie kunnen aanpassen om de resultaten te optimaliseren. Hier is een lijst van metrics die waardevolle inzichten bieden:

 • Bereik: Het aantal unieke gebruikers dat je berichten heeft gezien.
 • Betrokkenheid: Het aantal likes, reacties en shares dat je berichten hebben ontvangen.
 • Conversies: Het aantal gebruikers dat een gewenste actie heeft ondernomen, zoals het invullen van een formulier of het doen van een aankoop.
 • Click-through rate (CTR): Het percentage mensen dat op een link in je post heeft geklikt.
 • Return on investment (ROI): De verhouding tussen de winst die je hebt behaald en de kosten die je hebt gemaakt voor je social media campagne.

Door regelmatig deze metrics te meten en te analyseren, kun je inzicht krijgen in welke aspecten van je social media strategie goed werken en welke verbeterd moeten worden.

Social media marketing

Social media marketing is populair bij alle soorten bedrijven – meer dan 96% van de kleine bedrijven en 97% van de Fortune 500-bedrijven gebruiken social media kanalen als onderdeel van hun marketingstrategieën. In dit artikel zullen we de voordelen en enkele relevante nadelen van social media marketing voor kleine e-commerce bedrijven bespreken. We zullen ook een overzicht geven van hoe je een succesvolle social media marketingstrategie kunt ontwikkelen in zes stappen.

Voordelen

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van social media marketing voor kleine e-commerce bedrijven:

 1. Groter bereik: Social media kanalen hebben miljoenen gebruikers over de hele wereld, waardoor je de mogelijkheid hebt om een groter publiek te bereiken dan met traditionele marketingkanalen.

 2. Gerichte advertenties: Social media platforms bieden geavanceerde targetingopties, waardoor je je advertenties kunt richten op specifieke demografische groepen, interesses en gedragingen. Dit helpt je om je advertenties te tonen aan mensen die geïnteresseerd zijn in je producten of diensten.

 3. Betere klantenservice: Social media stelt je in staat om direct te communiceren met je klanten en hen te helpen met eventuele vragen of problemen. Dit kan resulteren in een betere klanttevredenheid en loyaliteit.

 4. Verhoogde merkbekendheid: Door regelmatig te posten en te communiceren met je volgers, kun je de merkbekendheid vergroten en een positieve reputatie opbouwen voor je bedrijf.

 5. Hogere conversieratio’s: Social media kanalen bieden vaak de mogelijkheid om directe links naar je website of productpagina’s te plaatsen, waardoor je klanten direct naar je site kunt leiden en de kans op conversies vergroot.

Nadelen

Hoewel social media marketing veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden:

 1. Tijdsinvestering: Effectieve social media marketing vereist regelmatige posting en interactie met volgers, wat veel tijd kan kosten. Kleine bedrijven met beperkte middelen kunnen het moeilijk vinden om voldoende tijd te besteden aan social media marketing.

 2. Competitie: Aangezien social media platforms populair zijn bij zowel kleine als grote bedrijven, kan het moeilijk zijn om op te vallen tussen de concurrentie. Je moet creatieve en boeiende content creëren om de aandacht van je volgers te trekken.

 3. Negatieve feedback: Social media stelt klanten in staat om openlijk feedback te geven over je producten of diensten. Hoewel dit nuttig kan zijn voor het verbeteren van je bedrijf, kan het ook leiden tot negatieve publiciteit als klanten negatieve ervaringen delen.

Hoe ontwikkel je een succesvolle social media marketingstrategie?

Nu we de voordelen en nadelen van social media marketing hebben besproken, laten we eens kijken naar hoe je een succesvolle social media marketingstrategie kunt ontwikkelen in zes stappen:

1. Stel je budget en doelen vast

Begin met het beoordelen van je digitale marketingbudget en bepaal hoeveel tijd en geld je kunt toewijzen aan social media marketing. Stel vervolgens doelen op die passen bij je bredere bedrijfsdoelstellingen en haalbaar zijn binnen je budget.

2. Identificeer je doelgroep

Voer onderzoek uit om de demografie van actieve gebruikers op verschillende social media platforms te begrijpen. Identificeer vervolgens je doelgroep en bepaal op welke platforms je aanwezig moet zijn om hen te bereiken.

3. Onderzoek je concurrenten

Voer een concurrentieanalyse uit om inzicht te krijgen in welke platforms je concurrenten actief zijn en hoe ze succesvolle content creëren. Dit kan je helpen om te bepalen welke platforms het meest effectief zijn voor jouw bedrijf.

4. Selecteer social media platforms

Kies de social media platforms die het beste passen bij je doelgroep en je marketingdoelen. Overweeg factoren zoals functies, weergaven en hoe goed specifieke contenttypes presteren op elk platform.

5. Definieer je social media merk

Ontwikkel een consistente merkidentiteit voor je social media kanalen, inclusief visuals, toon en stem. Maak merkrichtlijnen om ervoor te zorgen dat je content er consistent uitziet op alle platforms.

6. Ontwikkel een contentstrategie

Gebruik je doelen, doelgroeponderzoek en concurrentieanalyse om een contentstrategie te ontwikkelen. Identificeer de belangrijkste onderwerpen, posttypes en publicatiefrequenties die je zullen helpen om je doelen te bereiken. Zorg ervoor dat je content waarde biedt aan je volgers en vermijd te veel nadruk op promotie.

Conclusie

Social media marketing biedt veel voordelen voor kleine e-commerce bedrijven, waaronder een groter bereik, gerichte advertenties en betere klantenservice. Het vereist echter ook een tijdsinvestering en er is veel concurrentie. Door een strategie te ontwikkelen die is afgestemd op je doelen en doelgroep, kun je je kansen op succes vergroten. Zorg ervoor dat je regelmatig je metrics meet en analyseert om je strategie continu te optimaliseren. Met de juiste aanpak kan social media marketing een krachtig hulpmiddel zijn om je bedrijf te laten groeien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.