Het is een nieuw jaar, wat betekent dat het tijd is om je aanpak van SEO eens goed onder de loep te nemen. Dat betekent niet alleen letten op essentiële zaken zoals zoekwoorddichtheid en URL-structuur, maar ook proactief zijn bij het voorbereiden van je website op aankomende veranderingen en trends in de branche die van invloed zullen zijn op je organische zoekverkeer.

Een belangrijk thema in 2023 als het gaat om zoekmachines is “Algorithm Optimization” – het voorbereiden van je website en merk om goed te presteren op niet alleen één zoekmachine, maar ook op de algoritmes die meerdere zoekmachines, sociale netwerken, apparaten met spraakzoekopdrachten en meer aandrijven.

Terwijl ons team van SEO-experts vooruitkijkt naar 2023, zijn hier de zes SEO-trends waarvan we denken dat ze de meeste impact zullen hebben op het organische verkeer naar jouw bedrijf:

AI en machine learning op SERP’s

Het grootste nieuws in SEO vandaag de dag is misschien wel de nieuwe door AI verbeterde zoekfunctie van Google, die ze “Search Generative Experience” – of “SGE” – noemen.

In 2022 hebben veel consumenten kennis gemaakt met generatieve AI in de vorm van OpenAI’s ChatGPT – dat een conversatiegerichte benadering hanteert bij het interactie en het beantwoorden van vragen. De SGE van Google is geen chatbot, maar markeert wel een verschuiving naar meer interactieve en conversatiegerichte zoekresultaten.

SGE zal een AI-generatief resultaat boven aan de zoekresultatenpagina (SERP) presenteren dat probeert het beste antwoord op een zoekopdracht samen te vatten door informatie uit één of meerdere bronnen te halen. Het resultaat zal relevante links naar de bronnen bevatten, net onder de samenvatting – en je wilt in die links worden opgenomen wanneer de zoekopdracht relevant is voor jouw bedrijf.

De methodologie van Google voor het leveren van deze resultaten is nog in ontwikkeling. Tot nu toe waardeert het vergelijkbare elementen als de uitgelichte fragmenten, inclusief goed georganiseerde blokken tekst en opsommingstekens.

Wat betekent dit voor jou en je website?

Ten eerste moet elke pagina van je website waardevolle, beknopte informatie bevatten die verband houdt met je belangrijkste zoektermen. Dit is vergelijkbaar met hoe een goed geoptimaliseerde pagina haar zoekwoorden in de kop en inleidende alinea gebruikt. Nu wil je ook die term definiëren of uitleggen, evenals andere belangrijke termen waarvoor je wilt rangschikken.

Ten tweede moet je er rekening mee houden hoe deze informatie aan consumenten zal worden gepresenteerd, die antwoorden rechtstreeks vanuit de SERP’s kunnen krijgen. Dit brengt ons meteen bij onze tweede trend!

Geen-klik-zoekopdrachten beantwoorden vragen

Deze trend gaat hand in hand met de trend van door AI-gestuurde zoekresultaten, maar er zijn nog veel meer factoren die hieraan bijdragen.

Naarmate meer bedrijven zich richten op het maken van vraag- en antwoordpagina’s zoals “Hoe je” en “Wat is”, raken consumenten steeds meer gewend aan het stellen van vragen in hun zoekopdrachten. Dat betekent dat zelfs alternatieve browsers neigen naar resultaten die “Hoe je” en “Wat is” bevatten.

We hebben al gezien dat het beantwoorden van vragen een belangrijke rol speelt in SEO. Google toont gerelateerde “Mensen vragen ook” vragen op veel SERP’s. Deze trend zal alleen maar versterkt worden met de komst van door AI-gestuurde zoekresultaten zoals Google SGE en Microsoft’s Bing Chatbot, plus generatieve AI-tools zoals ChatGPT.

Maar het beantwoorden van vragen beperkt zich niet tot tekstzoekopdrachten. Naarmate meer consumenten spraakzoekopdrachten gebruiken voor hun behoeften, wordt vrijwel elke zoekopdracht geformuleerd als een vraag! Uitdrukkingen als “Hey Siri” en “Hey Google” zijn niet langer alleen voor tech-nerds – spraakzoekopdrachten zijn hier om te blijven!

Bovendien is beeld- en videomateriaal in zoekresultaten een andere manier waarop mensen rechtstreeks antwoorden krijgen vanuit SERP’s.

Dit heeft geleid tot een opkomst van wat “geen-klik” zoekopdrachten worden genoemd. Dit omvat elke zoekopdracht die een consument doet die eindigt in de zoekresultaten – zonder ooit door te klikken naar een website.

Hoe genereer je verkeer, creëer je leads en converteer je sales in een wereld zonder-klikken?

Naarmate zoekopdrachten meer fragmenten, uittreksels en antwoorden opleveren, moet je je branding integreren in je uitleg en ervoor zorgen dat URL’s en paginatitels duidelijk, herkenbaar en uitnodigend zijn voor klikken. Nu moet je antwoord zelf een goede advertentie zijn – maar ook een subtiel gepositioneerde, anders zullen zoekmachines het net zo overslaan als pagina’s die vol staan met zoekwoorden!

Ook rijke inhoud helpt! Consumenten willen steeds vaker rijke media in hun zoekresultaten zien. Beeldzoekopdracht en videozoekopdracht zijn van toegevoegde waarde zoekinstrumenten geworden. Standaard SEO-praktijken betekenen dat we gewend zijn om onze inhoud te combineren met relevante, goed beschreven afbeeldingen. Maar wat dacht je van video? Als videoresultaten een voorkeurspositie krijgen in zoekopdrachten, moet je klaar zijn om voor die posities te strijden.

Ten slotte zijn geen-klik-zoekopdrachten geweldige kansen om te rangschikken voor long-tail zoekwoorden. Mensen beginnen misschien met een algemene zoekopdracht zoals “trends in INDUSTRIE X voor 2023”, maar spraakzoekopdrachten betekenen dat ze snel zullen overschakelen naar de informatie waar ze om geven, zoals “trends in INDUSTRIE X om RESULTAAT Y te verbeteren” of “INDUSTRIE X-producten om te helpen met BEHOEFTE Z”.

Door deze long-tail vragen te anticiperen en antwoorden in je inhoud in te bedden, zul je het spel van antwoorden domineren in vergelijking met je concurrenten.

Toenemende focus op expertise

De impact van AI op het SEO-landschap beperkt zich niet tot AI-gestuurde zoekopdrachten. AI-generatieve inhoud op het web zal ook een enorme impact hebben op SEO. Een expert voorspelde dat meer dan 90% van de webinhoud tegen het einde van 2025 AI-generatief zal zijn.

Als gevolg hiervan voorspellen SEO-experts een toenemende focus op expertise en first-hand ervaring om zoekresultaten te stimuleren – gedeeltelijk om de toestroom van AI-generatieve inhoud tegen te gaan.

Onthoud, in 2022 voegde Google een extra “E” toe aan EAT – Ervaring, Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid (E-E-A-T). Welnu, nu is het tijd voor die extra E om veel werk te verzetten!

Niet alleen zal Google expertise gebruiken om te helpen bij het beperken van AI-generatieve resultaten, maar zoekconsumenten zullen op zoek zijn naar vertrouwenssignalen om de expertise van hun bronnen te bevestigen.

Je kunt signalen sturen die expertise op je eigen site bevestigen – dat is waar Google naar op zoek zal zijn! Je moet unieke antwoorden geven op basis van je eigen specifieke kwalificaties, en niet alleen een AI-generatieve zin echoën die voor iedereen beschikbaar is. Verwerk de first-hand ervaring van je bedrijf en je werknemers in de inhoud van je site.

Je moet ook klaar zijn om expertise- en vertrouwenssignalen te communiceren buiten je eigen site. En dat brengt ons bij onze volgende trend…

Sociale netwerken als alternatieve zoekmachines

2023 is het jaar waarin we allemaal moeten gaan nadenken over SEO als iets dat verder reikt dan de traditionele zoekmachines.

Elk platform of netwerk waar een publiek openbare geposte inhoud kan doorzoeken, is een zoekplatform. Veel consumenten wenden zich nu tot YouTube, Reddit, TikTok en op maat gemaakte forums wanneer ze antwoorden zoeken. Ze willen authentieke antwoorden van klanten horen of producten en diensten zien die onder realistische omstandigheden worden gebruikt.

Deze trend betekent dat je moet gaan nadenken over een wereld waarin SEO meer betekent dan alleen het optimaliseren van de pagina’s van je eigen website. Het delen van je pagina’s op sociale media en het hergebruiken van inhoud speelt nu een grotere rol in SEO dan ooit tevoren. Optimaliseer je sociale mediaberichten, hashtags, bestandsnamen, transcripten en zelfs on-screen tekst voor vindbaarheid. Als je dat nog niet doet, wordt het tijd om te beginnen.

Niet alleen zullen sociale mediadelen en sociale contentkalenders belangrijk zijn, maar je moet misschien ook sommige KPI’s heroverwegen die succes in SEO aangeven. Sociaal zoeken kan leiden tot een daling van je organische verkeer voor sommige belangrijke termen en vragen.

Hoe ga je die zoekopdrachten op sociale netwerken vastleggen – en hoe ga je je succes meten? Nou, de volgende trend heeft daar misschien wel iets over te zeggen…

Het opnieuw optimaliseren van bestaande inhoud

Dit lijkt misschien te voor de hand liggend om een trend te zijn. We moeten onze bestaande inhoud altijd up-to-date houden als het gaat om SEO, toch?

De reden dat we dit als een trend hebben geïdentificeerd, is omdat het herzien van je bestaande inhoud nog nooit zo belangrijk is geweest als in 2023, dankzij de trends die we al hebben besproken.

Naarmate consumenten op zoek gaan naar meer specifieke antwoorden, is jouw beheersing van long-tail zoekwoorden belangrijker dan ooit. We hebben enorm succes gezien met het rangschikken van laag- of nul-volume zoekwoorden in diepe niches om zoekopdrachten met een hoge intentie vast te leggen.

Dat betekent dat je scherp moet blijven bij het vernieuwen van oude inhoud, het optimaliseren van zoekwoorddichtheid, het handhaven van canonieke URL’s, het verwijderen van dubbele inhoud of onnauwkeurige resultaten, en ander cruciaal SEO-onderhoud. Je site gezond, up-to-date en relevant houden zal nog meer resultaten opleveren dan ooit tevoren.

Het benutten van bestaande inhoud raakt nooit uit de mode! En het onderhouden van je site heeft nog wat voordelen als het gaat om onze laatste trend…

Ethiek en duurzaamheid zijn belangrijker dan ooit

Ethische bedrijfspraktijken zijn altijd belangrijk geweest, maar ze kunnen in 2023 en daarna nog belangrijker worden als het gaat om de prestaties van je SEO.

Ten eerste is het belangrijk om je aan de SEO-regels te houden. Google heeft meer dan tien jaar geleden regels opgesteld om zogenaamde “black hat” SEO-praktijken te bestraffen, en die regels zijn nog steeds van kracht. Maak geen gebruik van overmatig gebruik van zoekwoorden, verkeerd gebruik van metadata, spammy links of andere afgekeurde praktijken om je paginarangschikking te verbeteren. Het kan je meer schaden dan helpen.

Deze trend gaat verder dan de tactieken die je gebruikt in je SEO. Publiek is op zoek naar duurzaamheidspraktijken als een belangrijk vertrouwenssignaal voordat ze een aankoop doen. Dat geldt zelfs voor B2B-transacties, waarbij kopers mogelijk specifieke milieu-, sociale en bestuurlijke richtlijnen of doelen hebben als het gaat om inkoop.

Jouw duurzaamheidsinspanningen kunnen een signaal zijn van jouw expertise, een “scheidsrechter” tussen jou en een ander merk, of zelfs een vereiste om deel te nemen aan RFQ-processen.

Is het duurzaamheidsverhaal van jouw bedrijf zichtbaar in alle trends die we tot nu toe hebben besproken in dit bericht? Staat het in je uitgelichte fragmenten? Zal het een onderdeel zijn van de resultaten in een geen-klik-zoekopdracht? Wordt het verhaal herhaald op sociale media?

Terwijl algoritmes evolueren, evolueert ook de manier waarop we zaken doen en de bedrijfsverantwoordelijkheid om te plannen voor duurzaamheid op de lange termijn. SEO verantwoordelijk, focus op vertrouwen en expertise, en begin na te denken over duurzame marketing als je dat nog niet hebt gedaan.

Ben jij klaar voor de SEO-trends van 2023?

SEO is een krachtig instrument om organisch zoekverkeer te genereren, maar in 2023 gaat het verhaal van SEO verder dan slechts één kanaal. Naarmate zoekmachineoptimalisatie verandert in algoritmeoptimalisatie, zullen de tactieken die je gebruikt de basis vormen van hoe jouw merk wordt gepositioneerd in het hele online ecosysteem.

Is jouw bedrijf klaar voor algoritmeoptimalisatie en deze belangrijke SEO-trends? Percepture staat voor je klaar om te helpen. Percepture is een digitaal marketing- en PR-bureau met een team van experts. Sommigen van ons werken al sinds de jaren 90 aan zoekmachineoptimalisatie – toen Yahoo nog een index was en Google nog een nieuwkomer! We zijn geobsedeerd door SEO – en houden de opkomende SEO-trends goed in de gaten.

Neem contact met ons op om je SEO-strategie voor 2023 en daarna te bespreken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.