Als je autoritaire en behulpzame inhoud hebt, met ultrasnelle pagina-snelheidsscores en trefwoordrelevantie en een vlekkeloze UX op alle apparaten, kun je jezelf nog steeds openstellen voor concurrenten die jouw verkeer inpikken.

Hoe? Heb je wel eens nagedacht over de website-architectuur?

We hebben allemaal genoeg voorbeelden gezien van oude Frankenstein-websites die zijn uitgegroeid tot iets onlogisch en onsamenhangend. De realiteit is dat zelfs gloednieuwe websites vaak worden gebouwd op een architectuur die de organische potentie beperkt.

In dit artikel laat ik je zien hoe je een basis kunt ontwikkelen voor een betere website-architectuur:

 1. Hoe je je website-architectuur kunt benaderen.
 2. De tools die je kunt gebruiken om je kansen te beoordelen.
 3. Hoe je jezelf eerlijk kunt houden naarmate de site zich in de loop van de tijd ontwikkelt.

Laten we beginnen.

Hoe je je website-architectuur kunt benaderen

Wanneer ik mensen gerichte vragen stel over de structuur en flow van hun website, zeggen de meesten van hen (zelfs degenen die net een nieuwe website hebben gelanceerd) dat hun site nog niet volledig geoptimaliseerd is en dat ze deze willen verbeteren. (Hoewel niet iedereen dit als een topprioriteit beschouwt.)

Dus waar begin je? Ik raad aan om te kijken naar wat er al is.

Bekijk het vanuit het perspectief van gebruikers en bots (die beide essentieel zijn voor optimalisatie) en krijg een idee van waar het niet goed werkt. Dit valt uiteen in drie basiscategorieën.

Informatiehiërarchie

Ten eerste moet je rekening houden met de hiërarchie van je informatie. Wat is de belangrijkste informatie die je wilt overbrengen?

Voor de meeste websites begint dit met een primaire brandingboodschap of onderwerp en gaat het dan verder met hoe je praat over je merk, producten of diensten (wat vaak betekent hoe je individuele functies en voordelen uiteenzet).

De vervolgvraag, nadat je je hiërarchie hebt bepaald, is of je website-architectuur dit daadwerkelijk weerspiegelt op een logische manier.

De architectuur en hiërarchie van je paginestructuur moeten overeenkomen met het verhaal dat je aan je gebruikers vertelt: de belangrijke boodschap en de ondersteunende elementen.

Wat betreft zoekmachines en hoe ze je site lezen, is met name Google erg goed in het begrijpen van de logica op het directoryniveau.

Vermijd daarom het creëren van platte of enkelvoudige URL’s zoals deze:

https://domein.com/hondenvoer-droge-lekkere-brokken-merk

In plaats daarvan kun je je URL-structuur opbouwen op een manier die Google een duidelijk signaal geeft van hiërarchie, zoals:

https://domein.com/hond/voer/droog/lekkere-brokken-merk

of

https://domein.com/hoofdcategorie/subcategorie-1/subcategorie-2/product

Schaalbaarheid

Ten tweede, onthoud dat de aard van SEO en content, evenals eventuele strategische verschuivingen voor je bedrijf, betekent dat websites bij noodzaak “levende en ademende entiteiten” zijn.

Je zult vrijwel zeker pagina’s toevoegen en herzien naarmate de tijd verstrijkt, wat betekent dat je een structuur moet opbouwen die kan meegroeien (hier zullen we later meer op ingaan).

Publieksafstemming

Ten derde, zorg ervoor dat de architectuur aansluit bij je publiek en persona’s.

Bijvoorbeeld, een B2B-merk met een technische tool heeft waarschijnlijk een publiek dat graag in detail op de functies ingaat. In dat geval is het strategisch om die functielijsten prominent te presenteren.

Aan de andere kant, als je een B2C-merk bent met een publiek dat op zoek is naar sociale bewijslast, plaats dat dan op een prominente positie en werk andere elementen eromheen.

Als het een enterprise-koper is die op zoek is naar andere enterprise-case-studies, zorg er dan voor dat die prominent aanwezig zijn. Bouw met andere woorden je site rond de prioriteiten van je meest waardevolle gebruikers.

Structurele beoordelingen

Ik gebruik een aantal favoriete tools om nieuwe optimalisatieprojecten voor de architectuur te onderzoeken.

Het eerste wat ik doe is een crawl uitvoeren met behulp van Screaming Frog of Ahrefs. Dit geeft je een mooi referentiepunt van URL’s en URL-structuur zonder enige subjectiviteit. Ze geven je ook extra waardevolle informatie zoals zichtbare/verborgen pagina’s, sitemaps, CSS-bestanden, scripts en tekstbestanden.

Nadat ik die gegevens heb, bouw ik een sitemap en een visuele kaart om het volgende te begrijpen:

 • De relatie tussen de pagina’s en het structurele verhaal.
 • De context (bijvoorbeeld hoeveel niveaus de site heeft, waar er subpagina’s zijn, bron-/bloginhoud, etc.).

Je kunt dit eenvoudig doen door deze informatie in een Excel-spreadsheet te plaatsen, of je kunt visualisatietools zoals GlooMaps of Lucidchart gebruiken om iets als dit te maken:

Een andere tool om te bestuderen is natuurlijk Google Analytics, dat waardevolle informatie biedt over hoe mensen door de site navigeren:

 • Waar ze op de site binnenkomen.
 • Waar ze tijd doorbrengen.
 • Wat ze doen na het bezoeken van die pagina’s.
 • Waar ze de site verlaten.
 • En meer.

On-page beoordelingen

Naast het raamwerk van je website kun je veel inzicht krijgen door de prestaties van specifieke pagina’s te bestuderen.

Google Analytics helpt je effectief bij het identificeren van je best presterende en slechtst presterende pagina’s:

 • Waar voltooien gebruikers acties?
 • Waar haken ze af zonder de gewenste vervolgstappen te nemen?
 • Zijn er effectieve paden en paden waar gebruikers zich niet gedragen zoals je had verwacht?

Als niemand naar een pagina in je navigatie gaat, wat is dan de waarde ervan? Het moet mogelijk worden verplaatst – of vervangen.

Een natuurlijke aanvulling op GA is Google Search Console, die je kan vertellen of er pagina’s zijn die goed ranken (of bijna goed ranken) die niet worden gepromoot door je architectuur.

Misschien zoeken mensen bijvoorbeeld naar een blogonderwerp dat kan worden vertaald naar een functiepagina, een sectie op de homepage of een interessante casestudy.

De laatste categorie tools die ik zal noemen, zijn heatmapping-platforms zoals Hotjar, die uitstekende gegevens bieden over hoe gebruikers interageren met individuele pagina’s (waar ze kijken maar niet klikken, waar ze niet kijken maar waar je wilt dat ze kijken).

Je komt er bijvoorbeeld achter dat een secundaire call-to-action (CTA) meer klikken trekt dan een CTA op een meer prominente locatie – wat een belangrijke inzicht kan zijn voor herziening van de architectuur.

Hoe je je website-architectuur schoon houdt

De meest voorkomende fout die ik zie bij de evolutie van websites is dat mensen gewoon pagina’s toevoegen (wezenloze pagina’s, Frankenstein-pagina’s en andere bijnamen die je misschien hebt gehoord) zonder na te denken over de flow en het verhaal.

Alles in de architectuur moet op zichzelf kunnen staan en als een component van de site kunnen functioneren.

Over het algemeen geldt dat als een pagina zeer specifiek is voor een campagne (bijvoorbeeld het promoten van een webinar) en geen waarde of informatie op zichzelf biedt, deze niet thuishoort in de architectuur van de site.

Maar er zijn twee manieren om nieuwe inhoud toe te voegen die je architectuur niet in de war brengt.

Gebruik een hub-en-spaakstructuur

Mijn algemene aanpak bij het opzetten van schaalbare sites is het hub-en-spaakmodel.

In elke sectie van de site is er een hubpagina (root) en vanaf de hubpagina zijn er spaken (/functie1, /functie2, enz.).

Die hubpagina kan een marketinginstrument zijn en elke spaak kan een long-tail functie zijn.

Je kunt ook /functie/branche of /functie/gebruiksscenario doen, wat je een duidelijke structuur en relatie geeft, zodat je functies kunt toevoegen zonder onoverzichtelijk te worden.

Bouw een huis voor je terugkerende inhoud

Een eenvoudige en gemakkelijke manier om geweldige inhoud te accommoderen die niet netjes in je architectuur past, is door een gedeelte van je site te bouwen dat je kunt gebruiken voor terugkerende inhoud.

Noem het een blog of een bronnenpagina, het doel ervan moet zijn om regelmatig toegevoegde inhoud te bevatten die waarde biedt aan je gebruikers.

De meeste mensen doen dit, maar velen doen het niet met de bedoeling om nieuwe thema’s te testen en toe te voegen die de site-architectuur niet compromitteren.

Het opzetten van een sterke website-architectuur begint met afstemming

Vaak moeten partijen met zeer verschillende doelstellingen en vaardigheden (bijvoorbeeld merkmarketeers, SEO’s en webontwikkelaars) samenwerken om ervoor te zorgen dat ze elkaars succes niet in de weg staan.

Zorg ervoor dat iedereen tijdens het proces op één lijn blijft met de prioriteiten en doelen van de site, zodat je zeker weet dat je dezelfde richting opgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.