Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Het vergroten van de autoriteit van je website door middel van links van andere websites is nog steeds relevant voor zoekmachineoptimalisatie. Echter, de dagen waarin kwantiteit belangrijker was dan kwaliteit zijn voorbij.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het proces van het verkrijgen van links van andere websites naar pagina’s op jouw eigen website om de zoekautoriteit te vergroten.

Linkbuilding is al jarenlang een onderdeel van het SEO-gesprek, maar sinds de Penguin-update van Google in 2012 is deze tactiek meer onder de loep genomen vanwege de risico’s die eraan verbonden zijn. Linkbuilding begon meer gemonitord te worden, waardoor de kans bestond dat als jouw bedrijf signalen vertoonde van het monopoliseren van deze tactiek op een manier die de zoekervaring van gebruikers negatief beïnvloedde, jouw website daadwerkelijk gestraft kon worden.

Als bureau dat samenwerkt met klanten in verschillende stadia van digitale volwassenheid, horen we veel verschillende meningen en sentimenten over linkbuilding. Als consultants staan we echter open voor het delen van onze unieke standpunten over het onderwerp. Hoewel betrouwbare backlinks zeker nog steeds deel uitmaken van zoekalgoritmen, wordt het niet aanbevolen voor alle bedrijven om de nodige tijd en middelen te investeren om het op de juiste manier te doen.

Wat zegt Google over linkbuilding?

In de gids “Hoe Zoeken Werkt” legt Google uit: “… een van de verschillende factoren die we gebruiken om te helpen bepalen of andere prominente websites linken of verwijzen naar de inhoud. Dit is vaak een goed teken dat de informatie betrouwbaar is. Geaggregeerde feedback van ons proces voor het beoordelen van de kwaliteit van zoekresultaten wordt gebruikt om verder te verfijnen hoe onze systemen de kwaliteit van informatie beoordelen.”

Echter, in een recente video van Google SEO office hours gaf een Googler aan dat backlinks minder impact hebben als een ranking signaal dan in het verleden (via Search Engine Journal). Toen hem werd gevraagd waarom Google nog steeds backlinks gebruikt als een rankingfactor als linkbuildingcampagnes niet zijn toegestaan, antwoordde de Googler: “… spammers of SEO’s die geld uitgeven aan links hebben werkelijk geen manier om te weten of het geld dat ze hebben uitgegeven aan linkbuilding daadwerkelijk de moeite waard is of niet, aangezien het zeer waarschijnlijk is dat ze alleen maar geld verspillen door al deze spammy links te bouwen en dat ze al meteen door onze systemen teniet zijn gedaan.”

John Mueller van Google heeft zelfs gezegd dat linkbuilding in belang afneemt en legt uit: “… na verloop van tijd zal het belang van links op een gegeven moment iets afnemen, omdat we wat beter kunnen bepalen hoe de inhoud past binnen de context van het hele web.” Dit, samen met de Penguin-update die spammy linkbuildingcampagnes verbiedt, verklaart waarom linkbuildingcampagnes zoals we die kennen tot het verleden behoren.

“Laten we het gesprek verleggen van linkbuilding naar autoriteit. Dat is het gesprek dat bedrijven zouden moeten voeren.”

  • Alisa Scharf, Director of SEO bij Seer Interactive

Ja, backlinks zijn nog steeds belangrijk in 2023. Het is echter het belangrijkst om linkbuildingcampagnes te benaderen als het opbouwen van autoriteit, in plaats van alleen maar het bouwen van backlinks. Het is tijd om na te denken over het natuurlijk vergaren van autoriteit (in de vorm van backlinks) door het creëren van geweldige content, assets of het verspreiden van het woord over jouw bedrijf. In plaats van linkmakelaars te betalen of websites koud te bellen voor gastposts, creëer iets waardevols en promoot het verstandig.

Wanneer moet je linkbuilding nastreven (en hoe doe je het goed!)?

Wanneer moet een bedrijf linkbuilding nastreven als onderdeel van de online marketingstrategie?

Hoewel kwalitatieve backlinks van gezaghebbende bronnen nog steeds een belangrijk onderdeel zijn van het zoekalgoritme, is het slechts een klein onderdeel van de vele factoren die wijzen op autoriteit. Net als bij alle inspanningen voor SEO-groei is linkbuilding geen magische oplossing om de ranking van een website te verbeteren – het maakt deel uit van de balans die de verschillende indicaties van waarde en betrouwbaarheid van een website vormen voor gebruikers.

“Bij het zeggen dat ze links willen, hebben mensen vaak een zakelijk probleem dat niet wordt opgelost door standaard naar links als antwoord te gaan.”

  • Adam Melson, Associate Director of Business Strategy bij Seer Interactive

Denk aan de talloze factoren die bepalen op welk niveau een website zich bevindt binnen de zoekresultaten. Seer verdeelt dit over het algemeen in zes pijlers bestaande uit 25 basiselementen:

  1. Technische gezondheid
  2. Contentkwaliteit
  3. Autoriteit
  4. Gebruikerservaring
  5. Lokale SEO
  6. Sociale signalen

Bij het bekijken van al deze elementen is de focus op linkbuilding als jouw belangrijkste initiatief lang niet zo duidelijk. De beoordeling van autoriteit door Google is verder geëvolueerd dan alleen links. Om concurrerend te blijven in het huidige zoeklandschap moet er meer aandacht worden besteed aan het updaten van de kwaliteitsbeoordeling van content – dat wil zeggen, expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid.

Nu marketingbudgetten worden ingekort en specialisten worden gevraagd meer te doen met minder, is het essentieel voor jouw bedrijf om na te denken over de tijd en middelen die nodig zijn om linkbuilding op de juiste manier te doen (zonder het risico te lopen bestraft te worden) en te beoordelen of het het zwaarst moet wegen tussen al deze SEO-factoren. Als jouw content dun is, geen signalen geeft die meer vertrouwen geven in jouw bronnen, of als de architectuur van jouw website een rommeltje is, dan is het verspillen van tijd en geld aan het verkrijgen van backlinks als een pleister op een schotwond.

Het is een goed uitgangspunt om naar jouw concurrentie te kijken bij het bepalen of je tijd moet besteden aan deze tactiek. Kwantiteit is niet altijd het antwoord – kijk naar jouw belangrijkste concurrenten in zoekopdrachten en ontwikkel een systeem om de bron van hun backlinks te analyseren. Komen de meeste van spam-sites die de moeite niet waard zijn? Worden jouw concurrenten allemaal gelinkt door een paar bronnen die niet naar jou verwijzen? Is er een specifiek stuk content dat meer betrouwbare backlinks heeft dan andere?

Tot slot kan de omvang van jouw bedrijf vaak een goede indicator zijn of je wel of niet moet investeren in linkbuilding. Grote merken die al goed gevestigd zijn op de markt hoeven meestal geen tijd te besteden aan dit gebied.

Om autoriteit op te bouwen, is het belangrijk om het fundamentele doel van Google in gedachten te houden: gebruikers kwalitatieve content bieden die voldoet aan de behoeften van het publiek. Denk aan autoriteit en vertrouwen in de echte wereld, buiten de Google-zoekopdrachten. Bedrijven winnen vertrouwen door kwalitatieve producten en/of diensten te leveren en uniek in te spelen op de behoeften van hun klanten. Mond-tot-mondreclame verspreidt zich en merkloyaliteit stijgt. Aan de andere kant creëert een merk iets unieks en krijgt het persaandacht door promotie.

Deze tactieken moeten hetzelfde zijn op zoekmachines. In plaats van backlinks te kopen of websites te betalen om jouw blog te plaatsen en naar jou te linken, creëer iets waardevols en richt je op het verspreiden van het woord over jouw unique selling points (USP’s).

Nadat je een robuust backlinkprofiel hebt opgebouwd, is het belangrijk om te blijven investeren in links die omzet genereren. Gebruik analyse om verwijzingsbronnen te identificeren die worden geconverteerd en kopieer vervolgens die verwijzingsbronnen. Hoewel dit technisch gezien geen linkbuilding is, gaat het dieper in op vergelijkbare inkomstengenererende bronnen en haal je het meeste uit jouw investering.

Creëer een waardevolle asset

Als je autoriteit en backlinks op een natuurlijke manier wilt verkrijgen, is een manier om dat te doen door iets te bouwen waar gebruikers naar willen linken als bron of tool. Bijvoorbeeld, jouw bedrijf kan in staat zijn om publieksonderzoek en enquêtes uit te voeren om een diepgaand whitepaper samen te stellen over de trends in jouw branche. Of misschien kan jouw bedrijf een tool creëren die waardevol is voor klanten, zoals een bank die een spaarrekeningstool creëert die klanten helpt bij het plannen van de aankoop van een huis en hoeveel ze moeten sparen. Creëer iets waardevols en doe het werk om het te promoten – als het echt geweldig is, zullen de backlinks vanzelf komen.

Promoot geweldigheid

Als jouw bedrijf een PR-team heeft, zorg er dan voor dat hun strategieën worden geïntegreerd met SEO. Terwijl mond-tot-mondreclame jouw merk buiten de digitale wereld helpt, zal een online krant die naar jouw website linkt jouw autoriteit vergroten. Als publicaties al over jouw bedrijf schrijven, is het de moeite waard om contact op te nemen en te vragen of ze naar jouw website willen linken. Het is echt een win-win situatie: linken naar jouw website is de beste gebruikerservaring voor een lezer om gemakkelijk meer te weten te komen over jouw bedrijf, en je zult verkeer via verwijzingen en autoriteit in de ogen van zoekmachines genereren. Bovendien, als jouw SEO- en PR-teams geïntegreerd zijn en samenwerken aan hetzelfde doel, kun je het verzoek om een link al in het begin van het contact opnemen.

Bonus: Identificeer onvermelde vermeldingen

Als je denkt: ik heb nog niet eens contact met ons PR-team. Wat dacht je van de publicaties die er al zijn? Het is de moeite waard om een campagne voor onvermelde vermeldingen uit te voeren om contact op te nemen met persberichten, blogs, enz. die over jouw bedrijf praten maar niet naar jou linken. Gebruik dezelfde denkwijze als hierboven genoemd – het is een win-win situatie en de beste ervaring voor iedereen. Vergeet niet om deze linkbuildingstrategieën op grote schaal uit te voeren.

Heb je een strategie nodig? Seer kan helpen

Hoe Seer samenwerkt met klanten aan linkbuildingstrategieën

Allereerst kan Seer’s consultatieve aanpak je helpen bepalen of linkbuilding een waardevol gebruik van tijd en middelen is. We kunnen vragen overwegen zoals: “Helpt dit bij het opbouwen van het merk? Zullen deze inspanningen relevante verkeer genereren voor retargeting doeleinden? Zal dit verkeer genereren dat converteert?” – als het antwoord een duidelijk nee is, zullen we kijken naar andere strategieën om jouw doelen te bereiken. Als de data echter aangeeft dat er strategische mogelijkheden voor linkbuilding voor jouw bedrijf bestaan, zal ons SEO-team stappen ondernemen om je te helpen een schaalbare aanpak te ontwikkelen die zinvol is.

Heb je meer vragen over linkbuilding? Krijg je tegenstrijdige signalen van verschillende partners of bronnen? Besteed je al aanzienlijke tijd en geld aan deze tactiek zonder te weten of het iets oplevert? Laten we praten! Seer’s consultancy kan de frisse kijk zijn die je nodig hebt voor jouw digitale aanpak.

Wil je meer van dit soort berichten ontvangen? Schrijf je in voor de Seer Nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.