Het bouwen van een website is een proces dat maatwerk vereist en afhankelijk is van verschillende factoren. De tijd die het kost om een website te bouwen hangt onder andere af van het type website dat je wilt en de functionaliteiten die je nodig hebt. In dit artikel geven we inzicht in het proces van het ontwikkelen van een website en beantwoorden we de vraag: hoe lang duurt het bouwen van een website?

Het bouwen van een website

Een website bouwen is maatwerk en de snelheid van het proces hangt af van de klant zelf. Factoren zoals de snelheid van de klant in het reageren, het al paraat hebben van teksten en afbeeldingen, het gewenste type website en de benodigde functionaliteiten spelen allemaal een rol in de duur van het webdesignproject. Gemiddeld genomen kost het 2 tot 8 weken om een website te bouwen, maar dit kan variëren afhankelijk van de wensen van de klant.

Kant-en-klaar vs. professionele webdesigner

Een goede website die uniek is en aansluit bij jouw bedrijf kost tijd. Hoewel het mogelijk is om kant-en-klare WordPress-thema’s te gebruiken waarbij je alleen teksten en afbeeldingen hoeft aan te passen, resulteert dit vaak in een website die eruitziet als vele anderen. Dit is mogelijk niet bevorderlijk voor je bedrijf.

Het ontwikkelen van een website is maatwerk en vereist tijd en aandacht. Het is dus niet realistisch om te verwachten dat je binnen 1 tot 2 weken een volledige website online hebt staan, zelfs als je ervoor kiest om zelf een website te bouwen. Vooral als je geen ervaring hebt met webdesign, kan het maanden duren voordat je een website hebt die aan je wensen voldoet.

Tijdlijn voor het bouwen van een website

De tijd die nodig is om een website te bouwen, varieert afhankelijk van de specifieke eisen en gewenste functionaliteiten. Over het algemeen heb ik ongeveer 6 weken tot 2 maanden nodig om een website te bouwen. Dit kan korter of langer zijn, afhankelijk van verschillende factoren.

Het webdesignproces

Hoewel elke klant uniek is en een specifieke aanpak vereist, zijn er toch enkele gemeenschappelijke stappen in het webdesignproces. Meestal begin ik met een vragenlijst om bepaalde zaken duidelijk te krijgen:

  • Wat is het doel van de website?
  • Wie is de doelgroep?
  • Welk product of welke dienst bied je aan?
  • Wil je prijzen vermelden op de website?
  • Heb je al een huisstijl die moet worden toegepast? Zo niet, welke kleuren moeten er worden gebruikt?
  • Welke functionaliteiten moet de website hebben?
  • Welke pagina’s moeten er op de website komen?

Deze vragen zijn slechts een voorbeeld van de informatie die nodig is voordat we kunnen beginnen met het bouwen van de website. In deze fase doe ik ook onderzoek naar de concurrentie en analyseer ik wat wel en niet werkt bij vergelijkbare websites. Door te begrijpen wat je concurrenten doen, kun je jezelf onderscheiden.

Vervolgens maak ik een plan voor de lay-out van de website. Dit omvat het maken van schetsen en wireframes om de structuur en de verdeling van elementen op de website te bepalen. Zodra je alle teksten en afbeeldingen hebt aangeleverd, ga ik aan de slag met het bouwen van de website in WordPress. Na enkele feedbackrondes om eventuele aanpassingen te doen, wordt de website gelanceerd zodra jij 100% tevreden bent. Bij mijn webdesignpakketten bied ik altijd 1 tot 3 maanden gratis ondersteuning en onderhoud na de lancering van de website.

Factoren die tijd kosten bij het bouwen van een website

Er zijn verschillende factoren in het webdesignproces die ervoor kunnen zorgen dat het proces vertraging oploopt. Het niet paraat hebben van teksten en afbeeldingen kan bijvoorbeeld voor vertraging zorgen. Soms wordt er een fotograaf of tekstschrijver ingeschakeld, wat de planning kan beïnvloeden. Om het proces te versnellen, is het dus belangrijk om teksten en afbeeldingen paraat te hebben, zodat we meteen aan de slag kunnen. Als je niet zeker weet welke foto’s je op de website wilt gebruiken, kan ik je hierbij helpen en adviseren.

Ook als je nog niet duidelijk hebt wie je doelgroep is en wat het doel van de website is, kan dit vertragend werken. Het is essentieel om te weten wat je wilt bereiken met de website en wie je wilt bereiken. Zorg ervoor dat je dit helder hebt voordat je aan het bouwen van de website begint. Denk ook goed na over welke pagina’s je op de website wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld een blog? Wil je producten verkopen? Dit zijn belangrijke zaken waar je goed over moet nadenken.

Daarnaast bepaalt het aantal pagina’s natuurlijk ook hoe lang het duurt voordat je website klaar is. Een kleine website met slechts enkele pagina’s zal sneller klaar zijn dan een e-commerce website of een meertalige website waarbij elke pagina in één of meerdere talen vertaald moet worden. Hoe groter de website, des te meer tijd het kost.

Conclusie

Gemiddeld genomen kost het 2 maanden om een website te bouwen, maar dit kan variëren afhankelijk van de wensen van de klant. Het bouwen van een website is maatwerk en vereist aandacht en tijd. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alvast teksten en afbeeldingen paraat te hebben om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Met een goede planning en samenwerking kun je binnen korte tijd een prachtige website online hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.