Inleiding

Het belang van toegankelijkheid in de wereld van vandaag kan niet genoeg benadrukt worden. Het is essentieel dat websites gemakkelijk toegankelijk zijn voor iedereen, ongeacht hun persoonlijke omstandigheden. Toegankelijkheid houdt in dat een product, service, ervaring of informatie gebruikt kan worden door iedereen, inclusief mensen met beperkingen. In dit artikel zullen we ons richten op het belang van toegankelijkheid bij website design en enkele tips delen om toegankelijke webdesigns te creëren.

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid houdt in dat iets gebruikt kan worden door iedereen, ongeacht hun persoonlijke omstandigheden. Dit geldt niet alleen voor mensen met beperkingen, maar voor iedereen. Het concept van toegankelijkheid is niet nieuw, maar het wordt steeds belangrijker naarmate de wereld meer afhankelijk wordt van het internet en digitale services. Het is essentieel dat de volgende generatie van techneuten goed voorbereid is om inclusieve en toegankelijke ontwerpen te creëren.

Waarom is toegankelijkheid belangrijk?

Toegankelijkheid is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat iedereen gelijke toegang heeft tot services en informatie, ongeacht hun leeftijd, economische status, beperkingen of geslacht. Het stelt mensen in staat om actieve en participerende onderdelen van de samenleving te zijn, wat een doel is dat we allemaal moeten nastreven, ook binnen webdesign.

Toegankelijkheid bij website design

Het belang van internet is de afgelopen jaren enorm gegroeid, vooral na de COVID-19-pandemie. Het is nu essentieel dat websites toegankelijk zijn voor mensen met verschillende beperkingen, zodat zij dezelfde informatie en services kunnen krijgen als anderen. Om online toegankelijk te zijn, moet een website waarneembaar, begrijpelijk, werkbaar en robuust zijn.

 • Een website moet waarneembaar zijn, wat betekent dat de informatie duidelijk moet zijn voor de gebruiker en beschikbaar moet zijn voor een van hun zintuigen. Bijvoorbeeld, voor blinde gebruikers moet er een audio-optie zijn om de tekst voor te lezen.
 • Een website moet begrijpelijk zijn, wat betekent dat de inhoud te begrijpen moet zijn voor het gekozen publiek. Bijvoorbeeld, als je een website maakt voor immigranten, moet de informatie beschikbaar zijn in verschillende talen.
 • Een website moet werkbaar zijn, wat betekent dat het gebruik ervan hetzelfde resultaat oplevert voor mensen met verschillende beperkingen. Bijvoorbeeld, de website moet werken voor mensen die alleen een toetsenbord kunnen gebruiken in plaats van een muis.
 • Een website moet robuust zijn, wat betekent dat het op dezelfde manier moet werken voor mensen zonder beperkingen. Niemand mag een slechte ervaring hebben bij het gebruik van de website.

Zijn toegankelijkheid en bruikbaarheid hetzelfde?

Toegankelijkheid en bruikbaarheid worden vaak door elkaar gebruikt, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Bruikbaarheid richt zich op de effectiviteit en efficiëntie van een design en de tevredenheid die het oplevert. Toegankelijkheid daarentegen geeft prioriteit aan het feit dat alle gebruikers, ongeacht hun beperking, op de juiste manier gebruik kunnen maken van het design.

Toegankelijke webdesigns

Nu we hebben besproken wat toegankelijkheid is en waarom het belangrijk is, kunnen we inzoomen op specifieke gevallen waarin toegankelijkheid nodig is bij webdesign. We zullen enkele tips delen om ervoor te zorgen dat je webdesign daadwerkelijk toegankelijk is.

Visuele toegankelijkheid

Bij het ontwerpen van een website moet je rekening houden met mensen die moeite hebben om kleuren te onderscheiden. Zorg ervoor dat er duidelijke visuele elementen zijn om fouten of belangrijke informatie te communiceren, zoals het gebruik van de kleur rood en het woord “Foutmelding”. Voor blinde gebruikers moet er een optie zijn om de webpagina te laten voorlezen.

Gehoorstoegankelijkheid

Voor dove of slechthorende gebruikers is het belangrijk om ondertiteling toe te voegen aan video’s en ervoor te zorgen dat deze accuraat is. Daarnaast is het nuttig om alternatieve contactmogelijkheden aan te bieden, zoals e-mail of chat, voor mensen die niet kunnen communiceren via de telefoon.

Motorische toegankelijkheid

Mensen met motorische beperkingen kunnen moeite hebben met het gebruik van een website. Zorg ervoor dat alle functies bereikbaar zijn via het toetsenbord en dat de website gebruiksvriendelijk is voor mensen met verschillende soorten muizen en toetsenborden.

Cognitieve toegankelijkheid

Mensen met cognitieve beperkingen kunnen baat hebben bij een eenvoudige en overzichtelijke website. Gebruik eenvoudige taal, duidelijke knoppen en zorg voor verschillende formats, zoals infographics en video’s, om informatie toegankelijk te maken.

Omgevingstoegankelijkheid

Houd er rekening mee dat mensen toegang tot services nodig kunnen hebben vanaf locaties zonder internetverbinding of vanaf publieke locaties waar ze geen persoonlijke gegevens kunnen invoeren. Bied offline services aan en zorg voor de mogelijkheid om de website te gebruiken zonder persoonlijke gegevens in te voeren.

Toegankelijkheid op basis van scholing

Niet iedereen heeft hetzelfde begripsniveau als het gaat om bepaalde onderwerpen. Zorg ervoor dat je content begrijpelijk is voor mensen met verschillende opleidingsniveaus. Gebruik eenvoudige taal en leg complexe onderwerpen alleen uit als het noodzakelijk is.

Taaltoegankelijkheid

Zorg ervoor dat je gebruikers, ongeacht hun moedertaal, dezelfde toegang hebben tot services en informatie. Bied hoogwaardige vertalingen aan, voeg ondertiteling toe aan video’s en zorg voor specifieke contactmethodes per taal.

Incidentele toegankelijkheid

Houd rekening met situaties waarin mensen de website gebruiken onder verschillende omstandigheden, zoals midden in de nacht of wanneer ze slaperig zijn. Bied opties om de helderheid te verminderen, het lettertype te vergroten en zwart-witinstellingen te gebruiken.

Tips voor het verbeteren van webtoegankelijkheid

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je webdesign daadwerkelijk toegankelijk is:

 • Houd rekening met mensen met verschillende beperkingen, leeftijden en opleidingsniveaus bij het creëren van je doelgroep.
 • Voeg altijd alternatieve tekst toe aan afbeeldingen of graphics.
 • Onderzoek kleurselecties en lettertypegrootte voordat je een beslissing neemt, of voeg de optie toe om dit aan te passen.
 • Zorg ervoor dat je website mobielvriendelijk is.
 • Bied kwalitatieve transcripties en ondertitels aan voor video’s en audio-inhoud.
 • Gebruik een strak en eenvoudig design en eenvoudige taal.
 • Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is met het toetsenbord.
 • Bied verschillende formats aan, zoals infographics en video’s, om informatie toegankelijker te maken.
 • Bied opties aan voor het aanpassen van helderheid, lettergrootte en kleurinstellingen.
 • Zorg voor hoogwaardige vertalingen en specifieke contactmethodes per taal.

Het creëren van toegankelijke webdesigns is essentieel om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke toegang heeft tot services en informatie. Door rekening te houden met verschillende beperkingen en behoeften, kun je een inclusieve webervaring creëren voor al je gebruikers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.