Betekenis CPC

CPC staat voor cost per click (kosten per klik). Hiermee wordt het bedrag in euro’s (of een andere valuta) bedoeld dat je betaalt per klik op een online advertentie die leidt naar een specifieke webpagina of landingspagina.

Dit verwijst naar online adverteren, waarbij je alleen betaalt wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. Bijvoorbeeld, als je adverteert in de zoekmachine van Google, betaal je alleen als iemand op je advertentie klikt en niet als er niemand klikt.

Hoe marketeers de term CPC gebruiken

Marketeers gebruiken de term CPC op verschillende manieren:

  1. Manier van betalen: CPC verwijst naar de betaling per klik voor online advertenties, zoals hierboven besproken. Er zijn echter ook andere manieren van betalen voor online advertenties, zoals betalen per 1000 vertoningen van je advertenties, wat bekend staat als cost per mille (CPM). In dat geval betaal je zelfs als mensen niet klikken.

  2. De daadwerkelijke prijs: Marketeers gebruiken ook de term ‘CPC van een zoekwoord’ om de werkelijke prijs te beschrijven die je betaalt voor een klik op een specifiek zoekwoord. Bijvoorbeeld, de CPC voor het zoekwoord ‘fiets kopen’ is €5.

  3. Platform-specifieke CPC: Marketeers kunnen ook verwijzen naar specifieke platforms bij het praten over CPC. Bijvoorbeeld, Google/CPC verwijst naar kosten per klik via Google-advertenties, terwijl Facebook/CPC verwijst naar kosten per klik via Facebook-advertenties.

Voorbeelden van CPC’s

Hier zijn enkele voorbeelden van CPC’s in de praktijk:

Kosten per klik Google Ads

Bij adverteren via Google Ads kunnen woorden met betrekking tot hypotheken of verzekeringen relatief dure klikken hebben. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke kosten per klik voor adverteren op specifieke zoekwoorden:

  • Autoverzekering direct online afsluiten: €36,05 – €73,13 per klik

In de Verenigde Staten kunnen de klikprijzen nog hoger zijn. Hier zijn enkele voorbeelden uit dat land:

  • Allstate online insurance: €342,25 per klik

De hoge klikprijzen worden bepaald door concurrentie. Hoe meer concurrenten bereid zijn om veel te betalen per klik, hoe hoger de klikprijzen zullen zijn.

Kosten per klik Facebook/Instagram Ads

Bij adverteren via Facebook of Instagram betaal je gemiddeld ongeveer €0,50 per klik. Let op dat er verschillende factoren zijn die de kosten per klik kunnen beïnvloeden, dus de werkelijke prijs kan lager of hoger uitvallen.

Waarom hoge klikprijzen niet per definitie slecht zijn

Na het zien van bovenstaande voorbeelden vraag je je misschien af waarom bedrijven zulke hoge bedragen betalen voor klikken op zoekwoorden met betrekking tot verzekeringen of hypotheken. Het is belangrijk om te realiseren dat deze bedrijven geld verdienen, anders zouden ze niet doorgaan met adverteren. Ze maken een slimme afweging om te bepalen of het rendabel is om deze hoge klikprijzen te betalen.

Als je zelf wilt adverteren, moet je een vergelijkbaar rekensommetje maken. Als je begrijpt hoe dit werkt, kun je sneller opschalen en groeien met je bedrijf.

Bekijk ook onze blog over de kosten van Google Ads voor meer uitleg over waar je budget precies naartoe gaat.

Conclusie

CPC staat voor cost per click en verwijst naar de kosten per klik op een online advertentie. Marketeers gebruiken de term op verschillende manieren, zoals verwijzend naar de betalingsmethode, de daadwerkelijke prijs en specifieke platforms zoals Google of Facebook. Voorbeelden van CPC’s laten zien dat klikprijzen kunnen variëren afhankelijk van de concurrentie en het platform. Het is belangrijk om te begrijpen hoe klikprijzen werken en een slimme afweging te maken voordat je gaat adverteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.