Wat zijn anchor teksten?

Een anchor tekst is het klikbare deel van een hyperlink dat de bezoeker aanklikt om naar een andere webpagina te gaan. Deze tekst fungeert als een deur naar een andere pagina. Bijvoorbeeld, in de zin “Lees ons uitgebreide artikel over WhatsApp kanalen voor diepgaande informatie over hoe je gebruik kunt maken van WhatsApp kanalen,” is “WhatsApp kanalen” de anchor tekst.

Waarom zijn anchor teksten belangrijk voor Google?

Anchor teksten zijn van cruciaal belang om hoger te ranken in zoekmachines, zoals Google. Ze spelen verschillende rollen:

 1. Relevantie: Anchor teksten helpen zoekmachines bij het begrijpen van de inhoud en de onderwerpen van gelinkte pagina’s. Dit is essentieel om de relevantie van een pagina voor zoekopdrachten te bepalen.

 2. Ranken: De anchor tekst speelt een directe rol bij het bepalen van de positie van een webpagina in zoekresultaten. Goed geoptimaliseerde anchor teksten kunnen de SEO-rankings van een pagina verbeteren.

 3. Gebruiksvriendelijkheid: Ze bieden ook waarde aan bezoekers door duidelijke en beschrijvende links te verschaffen, wat de gebruikerservaring verbetert. Een goede gebruikerservaring draagt bij aan de positieve SEO-score van een website.

Verschillende soorten anchor teksten

Er zijn verschillende soorten anchor teksten die je kunt gebruiken, elk met zijn eigen toepassingen en strategieën:

 1. Exact match anchors: Deze anchor teksten bevatten zoekwoorden of zinsdelen die exact overeenkomen met de zoekopdracht waarop je wilt rangschikken. Bijvoorbeeld, als je een online bloemenwinkel hebt, zou een exact match anchor tekst “online bloemen bestellen” zijn. Let op dat je voorzichtig bent met het gebruik van exact match anchors om over-optimalisatie te voorkomen.

 2. Gedeeltelijke overeenkomst anchors: Deze anchor teksten bevatten zoekwoorden of zinsdelen die niet exact overeenkomen, maar wel verwant zijn aan de zoekopdracht. Ze zijn natuurlijker en minder riskant in termen van over-optimalisatie.

 3. Branded anchors: Branded anchor teksten bevatten de naam van je merk of bedrijf, zoals “BloemenParadijs.com.” Ze helpen niet alleen bij het opbouwen van merkherkenning, maar zorgen er ook voor dat je merknaam in verband wordt gebracht met relevante zoekopdrachten.

 4. Naakte URL anchors: Deze anchor teksten bevatten eenvoudigweg de URL van de gelinkte pagina zonder enige ankertekst. Bijvoorbeeld, “https://www.bloemenparadijs.com.” Ze worden vaak gebruikt voor officiële links en bronnen om vertrouwen te wekken.

 5. Generieke anchors: Generieke anchor teksten gebruiken algemene termen zoals “klik hier,” “lees meer” of “ontdek hier.” Ze zijn nuttig wanneer de exacte context minder belangrijk is, zoals bij verwijzingen naar algemene informatiebronnen.

Analyse van anchor teksten

Het analyseren van je eigen anchor teksten is van cruciaal belang om de gezondheid van je SEO-strategie te waarborgen. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen:

 1. Identificeer overmatig gebruik: Analyseer je site om te zien of bepaalde anchor teksten te vaak voorkomen. Diversifieer je anchor teksten om over-optimalisatie te voorkomen.

 2. Controleer de relevantie: Zorg ervoor dat je anchor teksten relevant zijn voor de gelinkte inhoud. Misleidende of onjuiste anchor teksten kunnen schadelijk zijn voor de gebruikerservaring en SEO-rangschikking.

Het analyseren van anchor teksten van concurrenten kan ook handig zijn. Gebruik hiervoor een tool zoals Ahrefs om de anchor tekstverdeling van je top 3 concurrenten te bekijken en pas deze informatie toe op je eigen strategie.

Effectieve anchor tekst strategie

Een goede anchor tekststrategie is de sleutel tot een sterke SEO. Hier zijn enkele strategische aspecten om rekening mee te houden:

 1. Diversificatie: Een gevarieerde set anchor teksten is van vitaal belang om een natuurlijk en evenwichtig linkprofiel te behouden. Dit voorkomt over-optimalisatie en verbetert de geloofwaardigheid van je website.

 2. Contextuele relevantie: Anchor teksten moeten niet alleen zoekwoordgebaseerd zijn, maar ook nauw aansluiten bij de context van de gelinkte inhoud. Dit verbetert de gebruikerservaring en zoekresultaten.

 3. Overweging van zoekintentie: Denk na over de intentie van de gebruiker wanneer je anchor teksten selecteert. Verschillende zoekintenties vereisen verschillende benaderingen voor anchor teksten.

 4. Monitoring en aanpassing: Het optimaliseren van anchor teksten is geen eenmalige taak. Het vereist voortdurende monitoring en aanpassing op basis van prestaties en veranderende SEO-trends.

Ankerteksten voor een effectieve linkbuilding strategie

Het correct gebruiken van ankerteksten is cruciaal voor een effectieve linkbuilding-strategie om verschillende redenen:

 1. Relevantie: Ankerteksten helpen zoekmachines te begrijpen waar de gekoppelde pagina over gaat. Een nauwkeurige en beschrijvende ankertekst kan de relevantie van je link voor bepaalde zoekwoorden versterken, wat helpt bij het verbeteren van de zoekmachine rankings van de gekoppelde pagina voor die termen.

 2. Linkprofiel diversiteit: Zoekmachines kijken naar het ‘linkprofiel’ van een website, wat in feite de verzameling is van alle inkomende links naar die site, inclusief de ankerteksten. Een natuurlijk linkprofiel heeft diversiteit in de ankerteksten, wat betekent dat niet alle links dezelfde ankertekst hebben. Dit helpt om zoekmachines te laten zien dat links naar je site organisch zijn en niet kunstmatig gecreëerd voor manipulatie.

 3. Gebruikerservaring: Goed geformuleerde ankerteksten zijn niet alleen belangrijk voor zoekmachines, maar ook voor de gebruikerservaring. Ze geven gebruikers een duidelijk idee van wat ze kunnen verwachten wanneer ze op een link klikken, wat kan resulteren in een hogere klikfrequentie en meer betrokkenheid.

 4. Vertrouwen en autoriteit: Links van betrouwbare en gezaghebbende sites zijn waardevoller in de ogen van zoekmachines. Wanneer je ankertekst nauwkeurig en relevant is, en de link afkomstig is van een hoogwaardige bron, draagt dit bij aan de autoriteit van je eigen site.

Bij het opstellen van een linkbuilding-strategie is het belangrijk om aandacht te besteden aan het opnemen van hoogwaardige ankerteksten voor verschillende soorten backlinks die zowel relevant zijn voor de content waarnaar ze linken als divers en natuurlijk in je algehele linkprofiel. Dit helpt niet alleen om beter te scoren in zoekmachines, maar verbetert ook de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van je website voor eindgebruikers.

Hoe je anchor teksten toepast op je website

Het effectief toepassen van anchor teksten op je website is een doorlopend proces dat consistente aandacht vereist. Hier zijn enkele tips:

 1. Natuurlijke integratie: Anchor teksten moeten op een natuurlijke manier in de tekst worden opgenomen, zonder dat ze geforceerd overkomen.

 2. Consistentie: Houd een consistente benadering aan over je hele website om verwarring te voorkomen en om je strategie duidelijk te communiceren met je contentteam.

 3. Herzien en bijwerken: Regelmatige herziening en bijwerking van anchor teksten is essentieel om relevant en up-to-date te blijven.

 4. Interne en externe links: Vergeet niet om zowel interne als externe links te optimaliseren om een uitgebalanceerde SEO-benadering te garanderen.

Hoe voeg je een anchor tekst toe in je website?

Om een anchor tekst aan een link toe te voegen, volg je deze stappen (voorbeeld voor WordPress):

 1. Selecteer de anchor tekst waar je een link van wilt maken.

 2. Klik op het link icoontje en voeg de link toe.

 3. Klik op het potlood icoontje en kies ‘in een nieuw tabblad openen’. Sla dit op.

 4. Maak de anchor tekst dikgedrukt zodat het opvalt in een blog of pagina.

Conclusie

Het begrijpen van anchor teksten en hoe je ze effectief kunt gebruiken, is van cruciaal belang voor het verbeteren van je SEO-prestaties en de algehele gebruikerservaring op je website. Zorg ervoor dat je op de hoogte blijft van de nieuwste trends en best practices in SEO. Het optimaliseren van anchor teksten is een continu proces dat zeker gaat bijdragen aan het succes van je website in de zoekresultaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden.